„Architektura by měla být užitečná, ekologická, estetická a řemeslná. Řemeslnost v současné době není myšlena v kontextu dříve vnímaných profesí jako zedník nebo tesař, ale z pohledu nových technologií,“ říká v e-mailovém chatu architekt, spisovatel, vědec a vysokoškolský pedagog Karel Smejkal, prezident a spoluzakladatel Inspireli Awards, největší studentské architektonické soutěže na světě. Zároveň je vedoucím výzkumného týmu a zakladatelem výuky aplikované psychologie architektury na ČVUT. V minulosti působil jako místopředseda Spolku architektů ČR (2017–19) a jako ředitel Amerického institutu architektů pro východní Evropu (2022–2023).

TL | Jedním klikem na internetu se člověk dozví, že jste architekt, odborný asistent, vědecký pracovník, spoluzakladatel Inspireli.com, podnikatel… Co je tím základem, na kterém vše ostatní stojí?

TL | Pojďme na architekta determinovaného sportem. Nové materiály, technologie, legislativa, automatizace projektování. Co platilo včera, dnes už je jinak. Jak se to má stíhat?

Pokud jde o výhody BIM projektování,
tam je zřejmá linka k nutnosti plného přechodu do čistě digitálního projektování, který je nezastavitelný podobně jako zrušení fyzické měny. Prostě jednoho dne už nebude nikdo tisknout peníze a podobně domy budou mít vždy své digitální dvojče.

 

TL | Řekl jste, že dnešní architekti a stavaři si úplně neuvědomují, že jim tak trochu ujíždí vlak, že přijde „ten den“, a že se požadavky na profesi znatelně a definitivně mění. Myslíte, že na tento vývoj reaguje systém výuky na vysokých školách? Dovozoval bych, že pakliže ano, tak musí vypadat jinak než před deseti lety…

TL | Je Inspireli Education to, na co jste nejvíc pyšný?

Auta už v USA jezdí sama a do pěti let na stavbě budou pobíhat roboti namísto zedníků. Všechno bude jinak.