Jeden z nejsnazších způsobů, jak přeneme třeba nový Vlastní profil, Stavební materiál nebo Vrstvu mezi různými soubory Archicadu, je pomocí Kopírovat a Vložit.

Může se stát, že se prvek vloží do projektu, ale neodpovídá zdroji. Vloží se jako obecná geometrie prvku a v jeho atributech (Vrstva/Stavební materiál/Vlastní profil) se objeví jako chybějící.

Důvodem jsou rozdílné indexy v nastavení atributů, které je třeba opravit. Zkopírujeme-li do projektu např. Vlastní profil s indexem xx, který je již souboru obsazen, Vlastní profil se vytvoří, ale s rozdílným indexem. 

Přenos atributů mezi soubory Archicadu s možností úpravy indexu provedeme ve Volby>Atributy prvků>Správce atributů. Vybereme atributy, které chceme přenést, a použijeme Podle indexu >>. Takto zachováme stejná čísla indexů.

Ve druhém souboru Archicadu otevřeme Správce atributů, zvolíme Importovat a vyhledáme .xml soubor z předchozího kroku a importujeme i atributy. Z pravého sloupce převedeme atributy označením a zvolíme a potvrdíme << Podle indexu. 

Po koordinaci atributů dáme Kopírovat a Vložit a žádný z nich se neukáže jako chybějící. Správce atributů použijeme např. i pro odstranění nepoužitých atributů jako typy čar a vrstvy z importovaného xrefu. Seznam seřadíme klikem do záhlaví sloupce.