Stavební předpisy v Praze umožňují oproti jiným městům navrhnout funkční blok bytových domů bez kompromisů. Mezi jeho výhody patří vysoká hustota obyvatel v poměru k délce technické infrastruktury a obslužných komunikací. A o městotvornosti není pochyb. Tradiční části města, založené na blocích, desetiletí dokazují, že mají nejatraktivnější parter pro bydlení. Mezi lokality, kde lze rozvinout potenciál bloků bytových domů, patří Žižkov. Konkrétním příkladem, který vzniká v této pražské čtvrti, je Bělka. Tato stavba umožní nerušenou symbiózu bytů různých velikostí a krátkodobého ubytování a přinese sociální různorodost obyvatel. Autorem jejího projektu, který byl kompletně zpracován v Archicadu a následně uložen do aplikace BIMx, je ateliér Stempel & Tesar architekti.

 

Maximální využití pozemku

Dům je situován v proluce a na plnou šířku bloku jsou navrženy podzemní garáže. Střecha garáží je funkční zahradou, tedy tradičním vnitroblokem, který je pojat jako poloveřejný. K zelené ploše mají přístup díky výhodným vlastnickým vztahům jak obyvatelé bytového domu, tak provoz sousedního hotelu, na který proluka navazuje.

Stavba je založena v hloubce dvou podlaží, z čehož vychází i hlavní nosný systém. Okolní stavby jsou podchyceny záporovým pažením, spodní stavba je navržena jako bílá vana z vodostavebního betonu s příměsí Xypexu. Horní stavba je z monolitického železobetonu, poskytujícího výhody pro mezibytové stěny a k překonání velkých rozpětí a zatížení, a to hlavně u stropní desky. Ta nese intenzivní zelenou střechu, pod níž je hydroizolace se sektorovým kontrolním systémem z asfaltových lepenek.

 

Udržitelnost a komunitní život

Na hlavních objektech je jako zateplení použita v plném rozsahu kamenná vata. Na obou střechách budovy je navržena extenzivní vegetační střecha.

Intenzivní střecha vnitrobloku bude osázena stromy, křovinami a zavlažována z akumulovaných dešťových vod objektu. Prostor s lavičkami, klidovými zákoutími, prolézačkami a hřištěm pro děti bude sloužit jako místo pro setkávání a trávení volného času obyvatel objektu.

 

 

 

Technologie

Jako primární zdroj tepla a chladu objektu je navržena sestava reverzibilních tepelných čerpadel vzduch/voda umístěných na střeše. K distribuci tepla slouží podlahové vytápění v každé bytové jednotce v kombinaci s otopnými koupelnovými žebříky.

Byty jsou vybaveny nuceným větráním s centrální VZT jednotkou a samostatným odvodem znečištěného vzduchu od kuchyňských digestoří. Podzemní garáže jsou vybaveny pouze provozním větráním a komerční prostory v 1. NP mají provedenou přípravu pro napojení distribučních prvků VZT a klimatizace.

 

BIMx projekt v Archicadu 25 

Vytvoření modelu a jeho následné úpravy byly podle slov autorů projektu díky intuitivní práci v Archicadu 25 rychlé. Koordinace modelu od počáteční studie po projekt ke stavebnímu povolení trvala pár měsíců. Pro názornou komunikaci se statiky byl mimo předávání ifc souboru využíván i 3D dokument s detailním řešením složitějších míst. Od nich naopak jako reakce na detaily přicházely ifc modely např. ISO nosníků, které tak bylo možné jednoduše v projektu vykazovat.

 

 

Výstupy IFC byly použity pro komunikaci se zpracovateli stavebně-technického řešení a také k jeho zpětné koordinaci a kontrole kolizí hlavního nosného systému. Již v tomto stupni jsou veškeré skladby a prvky klasifikovány v interním systému projektové kanceláře a model sloužil například pro kontrolní rozpočet ze stavební části. Zpracovatel rozpočtu mohl přes online BIM prohlížeč kontrolovat plochy a kubatury jednotlivých skladeb, vykazovat prvky objektu a provádět celkovou kontrolu.

3D model byl velkým pomocníkem i v osazení do terénu. Ten byl do Archicadu vložen po zaměření lokality v koordinaci se stávající zástavbou pomocí textového souboru od geodeta. Práce v modelu a prvotní koordinace od počátku využívala i data digitální mapy Prahy a otevřené formáty.

 

Jan Jakub Tesař:

„Zpracování projektu ve 3D s filozofií BIM je pro naši kancelář už dlouho samozřejmostí. Tato technologie nám přináší stále větší užitek. Je to spojeno s tím, jak víc a víc profesí a partnerů přechází na tento princip práce. Ať už to jsou zpracovatelé stavebních rozpočtů, grafici vizualizací, statici, technologové, projektanti gastro nebo v neposlední řadě sami architekti. Ti mohou díky živému modelu kontrolovat projekt a jeho soulad s architektonickou studií a v dalších stupních dokumentace v něm rovnou do nejmenších detailů navrhovat interiér.“

„Vývoj a vlastnosti Archicadu pracovat s velkým množstvím formátů využívajících společné klasifikace umožňují vytvořit ucelený model budovy a následně ho plnohodnotně využít ve všech životních fázích stavby. Freeware aplikace BIMx jej pak zpřístupňuje co největšímu množství osob, které se účastní realizace a následné správy projektu, a to bez nutné znalosti práce v projekčním programu.“

 

BIMx projekt: Bytový dům Bělka 

Místo:			Praha 3, Žižkov
Architekt:		Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekce:		Motion Construction
HIP:			Ing. Jiří Dvořák
Krajinářský architekt:	Terra Florida
Klient:			soukromá osoba
Projekt:		11/2022
Pozemek:		1 804 m²
Zastavěná plocha: 	1 804 m²
Užitná plocha:	      	7 885 m²
Obestavěný prostor: 	29 502 m³
Vizualizace: 		Stanislav Bažant