Zatímco se Apple na loňském zářijovém Apple Eventu zabýval takřka výhradně nudnými novinkami v oblasti mobilů a doplňků, v říjnu nečekaně pustil do světa opravdových uživatelů zprávu o nové architektuře procesorů řady M3. Nezbývá než hozenou rukavici v podobě tohoto tématu zvednout.

Archicad vznikl jako 3D kreslicí nástroj v době, kdy Windows o 3D ani nesnily. Svět počítačů se od prvního komerčního Archicadu v roce 1987 neuvěřitelně posunul, něco se ale nikdy nezměnilo. Podpora a vývoj Archicadu pro Apple Macintosh jsou pevným bodem vývojářů Graphisoftu, který v jedinečnosti MacOS vidí svobodu pro kreativitu a navrhování. To je svým způsobem ojedinělý přístup.

AutoCAD ve verzi pro MacOS existuje od roku 2010. Jeho aktuální verze LT 24 a 24 je nativní i pro nové ARM procesory řady M. AutoCAD ovšem není BIM aplikace. Revit nemá nativní podporu Apple MacOS, a to i přestože se od roku 2016 táhne dlouhé vlákno tohoto požadavku ze strany uživatelů. Revit pro MacOS zůstává i nadále pouze v sekci Ideas for Revit. (https://forums.autodesk.com/t5/revit-ideas/revit-for-mac/idi-p/6426997

Archicad nabízí svobodu rozhodnutí, na které platformě chceme pracovat. MacOS nebo Windows. Každá má svá pro a proti. Před deseti lety se zdálo, že je Apple v oblasti osobních počítačů v krizi. Implementací procesorů Intel padla poslední překážka provozovat nativní Windows na počítačích Apple a sloučení platforem už nic nebránilo.  

Archicad je nativní aplikací pro procesory řady M od verze 26. A protože je společně s produkty Adobe spolehlivou volbou pro platformu MacOS, objevuje se i v celosvětové reklamě (v čase 44 s) na nové MacBooky Pro. Apple si je vědom, že architekti jsou jeho cílová skupina. A to nejlepší pro kreativní práci, co pro Archicad v poslední době na platformě MacOS vzniklo, jsou počítače MacBook Pro M3 nebo Apple Mac Studio. 

Směr s vlastními ARM procesory řady M (Apple Silicon) všem ukázal, že je to Apple, kdo určuje směr a naplňuje vize. Brutálně rostoucí výkon to dokazuje. Procesory M1 pro Archicad nebyly vhodné vzhledem k výkonu, Intel jej naprosto předčil. Řada M3 je nejen výrazně výkonnější, ale jde tak daleko, že zvyšuje výkon pro 3D aplikace. Využívá škálovacího potenciálu jader procesoru a umožňuje lepší zpracování 3D instrukcí. Grafický výkon je srovnatelný s výkonnými grafickými kartami z dílny nVidia pro PC, a proto se během letošního roku očekává plná podpora hardwarové akcelerace aplikací Twinmotion (PathTrace) a Archicad (Redshift). 

Za zhlédnutí stojí skvělá prezentace na https://www.apple.com/cz/macbook-pro/ s podrobným popisem procesorů M3. Technickým fenoménem je velikost jednoho tranzistoru 3 nm, v aktuálně nejvýkonnějším procesoru M3 Max je jich poskládáno 92 miliard.   

Počítače Apple s dvouletou zárukou dodává Cegra ve spolupráci s firmou iStyle. V případě zájmu kontaktujte HW oddělení na apple@cegra.cz