Rekonstrukce a dostavba areálu firmy Steel Partner
REALIZACE
Původně rodinný dům s rozsáhlým pozemkem, situovaný na rušné křižovatce v Ostravě-Porubě, byl upraven pro potřeby firmy Stell Partner a doplněn o nový objekt s multifunkčním využitím, určený ...
Rekonstrukce nádražní budovy a restaurace Poděbrady
REALIZACE
Jedna z prvních funkcionalistických nádražních budov na našem území, navíc nedávno prolášena za kulturní památku, se v roce 2015 dočkala částečné rekonstrukce. Záměr byl jasný - částečně ...
Obytná zóna K Lukavici
REALIZACE
Projekt představuje 18 řadových nízkoenergetických rodinných domů s kompletní novou dopravní a technickou infrastrukturou. Rodinné domy jsou koncipovány ve dvou velikostních kategoriích 4+kk a 5+kk.

REALIZACE

Rodinný dům pro automobilového závodníka

[13.11.2015] Popisují-li klienti svoje sny o bydlení, zpravidla jejich zájmy a hobby ovlivní i podobu budoucího domu. Ostatně proniknutí do těchto snů, záměrně říkáme snů a ne požadavků, je cesta k úspěšnému návrhu rodinného domu pro konkrétního člověka. Nebývá však časté, aby byl dopad na podobu domu tak radikální, jako tomu bylo u rodinného domu v Bašti. A navíc, se jedná o hobby pouze jednoho z manželů.

Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem i dispozici celého rodinného domu. Stavět „obývací pokoj“ pro automobil - tedy garáž, zpravidla klientům rozmlouváme. Dá se lehce spočítat, že se jedná o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka! Garáž je součástí objemu domu proto, abychom minimalizovali zastavěnou plochu na poměrně malém pozemku, a současně dosáhli jednoduché a kompaktní stavby, která je úsporná na výstavbu i provoz. Navíc dílnu je potřeba v zimních měsících vytápět, nikoli pouze temperovat.

Obytné místnosti tak musely být přesunuty do patra. Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.

Ačkoli byla láska majitelky domu k zahradě a rostlinám v pozadí velkému snu o dílně na závodní auta, celkové řešení domu, jeho uspořádání a propojení se zahradou tuto lásku neupozadila. Naopak pozice obývacího pokoje v patře opticky zvětšuje zahradu díky výhledu přes střechy sousedních nižších domu na přírodní rezervaci.

Uvnitř domu jsou různé výšky podlah a stropů. Požadavek na vysoký strop v dílně vyvažuje běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Samotné proporce a průhledy z obývacího pokoje byly dostatečně zajímavé na to, aby byl dům ponechán střídmý v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno.

U rodinného domu v Bašti se podařilo proniknut do snů o bydlení jeho nových majitelů. Všechny prvky, které dávají domu unikátní tvář, jsou výsledkem promyšlených řešení, jejichž primárním cílem bylo splnění všech potřeb uživatelů.

Projekt a výstavba: 2012-2015

Pozemek: 791 m2
Zastavěná plocha: 113 m2
Užitná plocha: 178 m2

Foto: Filip Šlapal

název stavby Rodinný dům pro automobilového závodníka
místo stavby Bašť
investor soukromá osoba
autorství Stempel & Tesar architekti: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub Tesař
spolupráce
Stempel & Tesar architekti
 


 
 
Aktuality o informačních technologiích a architektuře vychází od roku 1999.
Vydává Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. ve spolupráci s earch.cz
 
© Copyright 2007 - 2012 Centrum pro podporu počítačové grafiky s.r.o. a earch.cz. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.