Rekonstrukce a dostavba areálu firmy Steel Partner
REALIZACE
Původně rodinný dům s rozsáhlým pozemkem, situovaný na rušné křižovatce v Ostravě-Porubě, byl upraven pro potřeby firmy Stell Partner a doplněn o nový objekt s multifunkčním využitím, určený ...
Rekonstrukce nádražní budovy a restaurace Poděbrady
REALIZACE
Jedna z prvních funkcionalistických nádražních budov na našem území, navíc nedávno prolášena za kulturní památku, se v roce 2015 dočkala částečné rekonstrukce. Záměr byl jasný - částečně ...
Obytná zóna K Lukavici
REALIZACE
Projekt představuje 18 řadových nízkoenergetických rodinných domů s kompletní novou dopravní a technickou infrastrukturou. Rodinné domy jsou koncipovány ve dvou velikostních kategoriích 4+kk a 5+kk.

REALIZACE

Malý velký dům

[13.8.2015] Dům, který si na nic nehraje a poskytuje vše, co se od moderního bydlení očekává. Zvenku působí jako malý, přitom uvnitř obsahuje velký prostorový komfort dispozice pro rodinu s dětmi, včetně garáže, sklepa a půdy.

Pozemek v okolí Křivoklátských lesů zaujal mladý pár právě blízkostí přírody i veškerých služeb v okresním městě Berouně. Umístění ve svahu nabízelo potenciál krásného výhledu. Majitelé se nenechali odradit případnými úskalími výstavby ve svahu, protože tušili, že vhodný projekt na míru dokáže nevýhody parcely otočit v přednosti. Obrátili se na náš atelier, protože je oslovil styl našich staveb i naše ochota se jim plně věnovat.

IDEA DOMU

Dům je navržený podle principů RAUMPLANU. Dispozice domu je řešena po jednotlivých půl-patrech jako víceúrovňová kompozice vnitřních prostor, kde každá výšková úroveň má svoji funkci. Tímto řešením se minimalizují chodby nutné pro přístup do pokojů v jednotlivých patrech. Díky půl-patrům máme možnost vstoupit do pokojů vždy přímo z mezipodesty schodiště, nebo pokračovat ve vertikálním pohybu po domě po schodech nahoru a dolu. Výškový rozdíl půl-patra cca 1,5 m navíc přesně odpovídá výškovému rozdílu svahu pod domem. Půlpatrové řešení se neprojevuje ale jen v interiéru. Díky vzájemně půdorysně posunutému vrstvení hmot jednotlivých půl-pater nad sebou vzniká i nezaměnitelná dynamická silueta celého domu zvenčí. Pod vykonzolovanými konstrukcemi přesahu střechy a prvního patra vzniká přirozeně zastřešený prostor vstupu a obytné terasy.

DISPOZICE

Vstupní část, na výškové úrovni ulice, zahrnuje garáž, technickou místnost s prádelnou a sprchou, zádveří se šatnou a vstup na schodiště. Sestoupíme-li o půl-patro dolů, ocitneme se v prostorném obytném prostoru ve tvaru L, kde se nachází kuchyňský kout, jídelní a obytná část. Jižní stěna je celá prosklená a nabízí výhled do krajiny. Vydáme-li se ze vstupního zádveří naopak o půl-patro směrem vzhůru, ocitneme se na úrovni, kde se nachází ložnice rodičů a pracovna využitelná i jako pokoj pro hosty nebo 3. dětský pokoj. Oba pokoje mají stejný výhled jako je z obývacího pokoje o patro níž. Na této výškové úrovni je ještě umístěna společná koupelna a šatna přístupná z ložnice rodičů. O další půl-patro výš jsou dva dětské pokoje ve vikýři. Oba jsou rozšířené o patýrko na spaní v hřebeni střechy přístupné po schůdkách. V hřebeni střechy je ještě prostorná po posledním rameni schodiště přístupná půda. Dům je částečně podsklepený, sklep je přístupný zvenku a je učen pro skladování zahradního nářadí a podobně. KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ

Konstrukční systém je kombinaci zděných štítových zdí, mezi které je vložená a se kterými je provázaná ocelovo-dřevěné pohledová konstrukce dřevostavby. Tento způsob umožňuje spojit výhody obou systémů, zděná část má ztužující a tepelně akumulační funkci, přiznaná dřevěná konstrukce dodává interiéru útulnost a pocitovou vstřícnost. Obytný prostor je díky přiznané nosné dřevné konstrukci stropů a krovu pocitově automaticky zabydlený. Dřevo umožňuje navíc velkou kreativitu v celkovém výrazu a siluetě domu – dá se s ním pracovat jako se sochou. Dřevěné trámy a dřevěný podhled vytvářejí úplně jiný dojem než jen holé bílé stěny a stropy. To je důvod, proč tento konstrukční systém rádi používáme, a dá se říct, že se na něj i díky zkušenostem specializujeme.

INTERIÉR

Výše popisované přiznané dřevěně trámy a palubkový záklop stropů, černé marmoleum - artolemu, stříbrně šedou kuchyňskou linku, lakované vestavné skříně a do stropu vysoké bezfalcové dveře doplňuje kusový teakový nábytek z Indonésie. V koupelně je na podlaze keramická dlažba imitující plech a na stěnách betonová stěrka. Originální výtvarný prvek představuje zábradlí schodiště. Do MDF desky byly vyřezány nepravidelné kruhové otvory, takže vznikl zajímavý grafický vzor - ementál. Rozmístění jednotlivých otvorů v ementálu jsme společně s klientem a jeho dětmi provedli na jednom z kontrolních dní v průběhu stavby. Náš truhlář nejdříve vsadil provizorně do zrcátka schodiště desku, na kterou jsme kružítkem nakreslili různě velké kružnice, které se potom na dílně vyřezaly. Veškeré truhlářské práce včetně kuchyně, schodů, zábradlí, vestavných skříní a dveří provedlo truhlářství TITA na míru podle našeho návrhu. Neoddělitelnou součástí interiéru obytného pokoje a jídelny je celostěnové prosklení jižní fasády, za kterým se každý den mění podle počasí několik kilometrů dlouhý panoramatický výhled od Berouna až po Brdy.

IDENTIFIKAČNÍ A TECHNICKÉ ÚDAJE:

Architekt, TDI: Tomáš Klanc
Realizace: Projekt 2008, stavba 2009 – 2010, kolaudace 2011
Dispozice: 5 + 1 / sklep, garáž a terasa
Zastavěná plocha: 120 m2
Užitná plocha: 260 m2
název stavby Malý velký dům
místo stavby Záhořany, okr. Beroun
investor soukromá osoba
autorství Tomáš Klanc
spolupráce Kryštof Spilka
Tomáš Klanc
 


 
 
Aktuality o informačních technologiích a architektuře vychází od roku 1999.
Vydává Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. ve spolupráci s earch.cz
 
© Copyright 2007 - 2012 Centrum pro podporu počítačové grafiky s.r.o. a earch.cz. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.